Essenhout

Essenhout

Essenhout is een harde houtsoort afkomstig van essenbomen en het is uitstekend brandhout met een stevige textuur en een langzame verbranding. Essenhout gebruiken om lang van uw kachel of open haard te kunnen genieten is hierdoor ideaal! De mooie gecontroleerde vlam creëert veel warmte en een prachtig vlammenspel. Het is zowel voor de beginnende als de ervaren stoker een fijne houtsoort met veel voordelen. Bovendien is het een perfecte houtsoort voor de barbecue, omdat het zorgt voor een fijne smaak aan het vlees.

Essenhout als brandhout gebruiken

Essenhout als brandhout is een goede keuze wanneer u een (middel)grote kachel of open haard heeft. Omdat het haardhout hard is, heeft het een langzame verbranding en kunt u er dus lang van genieten. U kunt essenhout herkennen aan de gele tot bruine kleur en de harde en stevige textuur. Omdat ons essen haardhout altijd gedroogd geleverd wordt, kunt u het direct gebruiken nadat u het heeft ontvangen. Hierdoor is het hout makkelijk in gebruik en kan het eenvoudig aangestoken worden. Omdat er ongeveer drie blokken nodig zijn voor een mooi vuur, is essenhout minder geschikt voor een kleine kachel.

Profiteer uitsluitend van ons ovengedroogde essenhout

Ons essenhout wordt altijd gedroogd bij u geleverd! Wanneer u hout op natuurlijke wijze laat drogen kan de droogtijd oplopen tot wel 2,5 jaar. We begrijpen dat u hier niet op wilt wachten, daarom drogen wij uw blokken essenhout voor u. Dit doen we in onze speciale droogkamers tot er maximaal een vochtpercentage van twintig procent overblijft. Omdat het hout bij ons ovengedroogd is, rookt het een stuk minder en heeft u geen last van spatten en knetteren. Hierdoor kunt u snel genieten van een prachtig vuur en is het zowel voor binnen als buiten geschikt!

Essenhout voor verschillende toepassingen

Het voordeel van essenhout is dat het voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Uiteraard is het geschikt voor middelgrote kachels en open haarden, maar u kunt het ook gebruiken in de barbecue, het geeft namelijk voor een lange tijd een hoge warmte af en voegt een heerlijke smaak aan het eten toe. En omdat het niet veel spat en rookt, is essenhout voor de vuurkorf ook ideaal. Het geeft een rustig en sfeervol vlammenspel wat fijn is voor zowel binnen als buiten. Bovendien is essenhout een goede houtsoort om te combineren met berkenhout. Deze twee houtsoorten vullen elkaar aan en creëren een mooie en gecontroleerde vlam.

De voordelige eigenschappen van essenhout

Essenhout is een van de beste houtsoorten en heeft dan ook goede eigenschappen wanneer u het als stookhout gebruikt. We zetten ze graag voor u op een rijtje:

  • Harde en stevige textuur
  • Trage verbranding
  • Rustige vlam
  • Geschikt voor middelgrote kachels en haarden
  • Lekkere geur

Bij veel houtsoorten kan het even duren voordat ze goed branden, dat is bij essenhout niet het geval. Door de dunne barst met kleine scheurtjes vat het snel vlam!

Hoe u essenhout het beste kunt stoken

Gaat u essen hout stoken? Om het vuur op gang te krijgen, kunt u het beste gebruik maken van accessoires, zoals aanmaakblokjes of houtkrullen. Hierdoor komt het vuur op een geleidelijke manier op gang, zonder dat het te veel gaat roken. U heeft ongeveer drie blokken nodig om een mooi vuur te maken. Omdat dit iets te veel kan zijn voor een kleine kachel, raden wij aan essenhout te stoken in (middel)grote kachels en open haarden. Nadat u het hout heeft aangestoken, geniet u lang van een mooie vlam, essenhout brand namelijk langzaam en is daarom erg duurzaam.

Essenhout kopen bij Haardhout.com

Wilt u essen haardhout kopen? Bij Haardhout.com hebben we een grote voorraad met essenhout en andere houtsoorten voor u klaarliggen. U geeft aan wanneer u het hout wilt ontvangen en wij zorgen dat het bij u op de gewenste locatie wordt geleverd. Naast essenhout kunt u ook bij ons terecht voor andere houtsoorten. U kunt essenhout bestellen voor kachel of open haard, en voor de vuurkorf of barbecue om buiten te stoken.

Veelgestelde vragen

Essen moet doorgaans zo'n 2 jaar drogen voordat het over het juiste vochtpercentage beschikt en geschikt is om te stoken. U kunt ook essen hout kopen dat ovengedroogd is, in dit geval hoeft u het zelf niet meer te laten drogen en kunt u het direct gebruiken.

Essenhout is een harde houtsoort afkomstig van de es, een boomsoort die behoort tot het geslacht fraxinus. Er zijn verschillende soorten essen, zoals Amerikaans essen en Europees essen.

De verbranding van essenhout is traag met een rustige vlam en geeft veel warmte af. Het is een harde houtsoort waarbij u geen last heeft van spatten en knetteren. De bast van het hout is vrij dun, wat bijdraagt aan een schone en vooral duurzame verbranding. Hierdoor kunt u vrij lang doen met uw blokken essenhout.

Dit hangt af van de hoeveelheid hout die u koopt en of het hout gedroogd is. Een pallet essenhout heeft uiteraard een hogere prijs dan bijvoorbeeld een netzak, maar kan in verhouding wel voordeliger zijn. En wanneer u kiest om wat extra te betalen voor gedroogd hout, is het niet meer nodig om de lange droogtijd van 2 jaar af te wachten voordat u kunt gaan stoken!