Hoe sla ik mijn haardhout op?

Openhaardhout is op vele manieren op te slaan. Eén ding is hierbij belangrijk: zorg dat het droog ligt. Het is natuurlijk zonde als u ovengedroogd haardhout koopt en het vervolgens weer nat wordt (en eventueel gaat schimmelen) omdat het niet droog wordt opgeslagen. Haardhout.com geeft een aantal tips:

Sla het hout op een droge plek op

Leg de blokken beschut tegen de regen en zorg voor een ruimte met een lage vochtigheidsgraad. Leg het bijvoorbeeld niet in een vochtige kelder. Het advies is om de blokken op te bergen in een schuur, garage of onder een afdak. Dek een (gestapelde) pallet haardhout ook niet volledig af met plastic. Het is beter om te zorgen dat de pallet luchtdoorlatend is. De bovenkant van de pallet afdekken is overigens prima. U kunt ook gebruikmaken van een afdakje, zodat het hout droog ligt. Bij de houtopslag Twin is er bijvoorbeeld een dakje aanwezig. Het plaatsen van openhaardhout onder een carport of ander soort afdak is ook voldoende.

Plaats het hout minimaal 10 centimeter boven de grond. Als de blokken direct op de grond worden gelegd, dan krijgt het vocht namelijk alsnog de kans om (via de bodem) in het hout te trekken. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de (meegeleverde) pallet of een speciale opslag. Zand of steen is niet aan te raden.

Bekijk waar de wind vandaan komt

Wellicht heeft u er nog niet over nagedacht, maar het kan ook raadzaam zijn om na te denken over de richting van de wind. In Nederland komt de wind veelal uit het westen. Is het open deel van uw houtopslag gericht op het westen, dan is er ook kans dat uw hout sneller vochtig wordt door de regen. Plaats de open kant daarom richting het oosten of noorden. Krijgt het hout een klein beetje te maken met regen? Dat is geen probleem, mits het daarna weer de kans krijgt om te drogen door middel van wind en zonnestralen.

Plaats een houtopslag in de buurt van uw kachel of haard

Het handigste is uiteraard om altijd een paar blokken in de buurt van uw kachel of haard te hebben. Veel klanten maken gebruik van een rieten mand. Dit ziet er ook nog eens huiselijk uit! Een andere tips is om een klein haardhoutrek aan de muur te bevestigen. Het advies om dit alleen te doen bij blokken die al (oven)gedroogd zijn en die u direct in de haard of kachel kunt opstoken. Zo hoeft u ook minder te lopen met blokken openhaardhout!

Mijn hout is gaan schimmelen, hoe kan dat?

Eén ding moge duidelijk zijn, schimmel betekent dat het hout niet droog genoeg is. Schimmel wordt vrijwel altijd veroorzaakt doordat de buitenkant (te) vochtig is. Zeker wanneer het hout op een vochtige plek wordt opgeslagen of bijvoorbeeld volledig wordt afgedekt met plastic, zal het sneller gaan zweten en daardoor schimmelen.

De kern van het hout moet droog zijn

Bij droog openhaardhout gaat om het om de kern, deze moet droog zijn. Een aantal druppels dat op het hout komt is niet erg, omdat het niet direct in de kern trekt. Zeker als het hout op een plek ligt, wat luchtdoorlatend is, zal het snel weer droog zijn en geen problemen geven met stoken. Heeft u blokken die nog natuurlijk gedroogd dient te worden, omdat het bijvoorbeeld nog meer dan 20% vocht bevat? Dan is het advies om de blokken buiten op te slaan, anders kan het hout alsnog gaan schimmelen. Onder invloed van wind en zonlicht drogen de blokken een stuk beter.


Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!