Ovengedroogd haardhout

Door te stoken met ovengedroogd haardhout kunt u optimaal genieten van uw kachel of open haard. Dit hout heeft namelijk een laag vochtpercentage, wat veel voordelen met zich meebrengt. Zo zorgt het drogen van hout in ovens ervoor dat het gemakkelijk te stoken is, waardoor u sneller kunt genieten van de warmte en gezelligheid van uw haard. Naast dat heeft ovengedroogd hout een lange en schone verbranding, waardoor er minder rookontwikkeling plaatsvindt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw eigen gezondheid. Bovendien kunt u gedroogd haardhout van Haardhout.com direct gebruiken op het moment dat u het heeft ontvangen.

Wat is ovengedroogd haardhout?

Het is brandhout dat door middel van een speciaal droogproces, wordt gedroogd tot een zeer laag vochtgehalte van minder dan 20%. Het drogen vindt plaats in grote droogovens, waarbij het hout wordt blootgesteld aan gecontroleerde hitte en luchtstromen om het vochtgehalte te verlagen. Hierdoor duurt het minder lang tot het haardhout gedroogd en klaar is voor gebruik.

Wat betekent ovengedroogd haardhout?

Ovengedroogd haardhout wordt in de oven gedroogd. De gekloofde blokken worden met hete lucht van ongeveer 85 °C doorgeblazen. Dit levert een vochtigheidsgehalte van maximaal 20% op. Dat is vergelijkbaar met het resultaat van ongeveer twee tot drie jaar drogen. Voordeel hiervan is dat het ovengedroogde haardhout direct te stoken is, er nog vers uitziet, zijn karakteristieke geur behoudt en schoon en vrij van schimmels en ongedierte is. Daarnaast heeft ovengedroogd haardhout uitstekende brandeigenschappen voor een lekker warm huis en veel stookplezier.

De voordelen van ovengedroogd haardhout

Haardhout uit onze droogovens biedt verschillende voordelen ten opzichte van gewoon haardhout dat niet of slechts natuurlijk gedroogd is. We lichten graag een paar van de grootste voordelen voor u uit:

Efficiëntie: de verbranding van haardhout uit onze droogovens is een stuk efficiënter dan met normaal gedroogd hout. Dit omdat het gemakkelijker ontbrandt, waardoor u sneller kunt genieten van uw vuur. Omdat het hout minder vocht bevat, brandt het ook langer en geeft het meer warmte af. Zo heeft u minder hout nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

Milieuvriendelijkheid: omdat het minder energie nodig heeft om te verbranden zijn ovengedroogde houtsoorten milieuvriendelijk. Er ontstaat minder rook en uitstoot van schadelijke stoffen van het hout, en dat is beter voor het milieu en de luchtkwaliteit in uw woning.

Gezondheid: doordat het hout ovengedroogd is, is het vrij van schimmels en ongedierte. Deze kunnen namelijk allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken bij het inademen van de rook.

Gemak: het aanschaffen van droog hout uit onze droogovens is een stuk eenvoudiger dan het zelf te laten drogen, omdat u het direct kunt gebruiken en zeker bent van het juiste vochtpercentage.

Het verschil tussen ovengedroogd en gewoon haardhout

Het belangrijkste verschil tussen hout uit droogovens en gewoon haardhout is het droogproces. Gewoon haardhout wordt over het algemeen op natuurlijke wijze gedroogd. Dit betekent dat het in de buitenlucht wordt opgeslagen en gedroogd. Bij dit droogproces kost het erg veel tijd tot het vochtgehalte laag genoeg is. Zoals de naam al zegt, wordt het vochtgehalte van ovengedroogd haardhout door middel van ovens naar beneden gebracht. Het ovengedroogde haardhout heeft ook een lager asgehalte en minder rook- en roetvorming. Hierdoor wordt de kachel of openhaard minder snel vies en hoeft de schoorsteen minder vaak geveegd te worden. Zo voorkomt u ook schoorsteenbranden, deze kunnen ontstaan wanneer er te veel ophoping in de schoorsteen zit.

Hoe droog moet ovengedroogd haardhout zijn?

Om goed te kunnen stoken moet het openhaardhout een vochtpercentage hebben van minder dan 20%. Over het algemeen is alleen ovengedroogd haardhout onder dit vochtpercentage te krijgen. Wanneer het natuurlijk gedroogd wordt kan dit soms namelijk wel jaren aan tijd in beslag nemen.

Verschillende soorten ovengedroogd haardhout

Er zijn een hoop verschillende soorten droog hout verkrijgbaar, met elk eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder vindt u een overzicht met de meest voorkomende ovengedroogde houtsoorten in ons assortiment:

Ovengedroogd eiken haardhout: eikenhout is een populaire houtsoort door de langzame verbranding en het prachtige vlammenspel. Het is een harde houtsoort, wat betekent dat het een duurzame verbranding heeft. Er zijn minstens vier blokken nodig om het vuur op gang te krijgen, waardoor gedroogd haardhout van eiken geschikt is voor grotere kachels en haarden.

Ovengedroogd haardhout essen: essen is een houtsoort met een lichte kleur en een mooie schors. Ook dit brandhout is een harde houtsoort die langzaam brandt en weinig rook afgeeft. Voor het haardhout van essen dat ovengedroogd is heeft u minimaal drie houtblokken nodig om te ontbranden, hierdoor is het geschikt voor een (middel)grote kachel of haard.

Ovengedroogd beuken haardhout: ook beukenhout is een harde soort brandhout die geschikt is voor een (middel)grote kachel of haard. U heeft slechts drie houtblokken nodig om het vuur op gang te krijgen. Gedroogd beukenhout is ook geschikt voor in de bbq, het geeft het vlees een heerlijke extra smaakbeleving.

Berken haardhout ovengedroogd: berkenhout is een zachte houtsoort met een snelle verbranding en een schitterend vlammenspel. De witte schors vat snel vlam en gaat gloeien wat sierlijk uitziet. Doordat berkenhout snel ontbrandt, is het geschikt voor een kleinere kachel of openhaard.

Elzen haardhout ovengedroogd: ook elzenhout heeft uitstekende brandeigenschappen door de snelle ontbranding en de mooie vlammen. Het is ook zacht en droog openhaardhout, waarmee u met één tot twee stukken hout al een vuur kunt maken.

Ovengedroogd haardhout mix: ons gemengde haardhout bestaat uit verschillende houtsoorten die tegen een voordelige prijs worden aangeboden. Sommige pallets komen namelijk niet door de kwaliteitscontrole en daarom kunt u deze voor een lagere prijs bij ons kopen. De houtsoorten in gemengd haardhout versterken elkaar, waardoor u een prachtig duurzaam vuur kunt maken.

Ovengedroogd haardhout kopen bij Haardhout.com

Bij Haardhout.com kunt u gemakkelijk en snel uw haardhout kopen dat rechtstreeks uit onze droogovens komt. We hebben verschillende soorten ovengedroogd haardhout in zakken, netten en pallets, zodat u precies de juiste hoeveelheid voor uw wensen kunt uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan een pallet ovengedroogd eiken haardhout, deze heeft een duurzame verbranding waardoor u er ontzettend lang mee kunt doen. Maar u kunt ook kiezen voor ovengedroogd haardhout in netten, die u makkelijk kunt opslaan en verplaatsen. We leveren het hout thuis bij u af, zodat u direct kunt beginnen met stoken!

Haardhout kopen