Stooktips

Een open haard of kachel is de basis van een heerlijk winteravondje. Om te zorgen dat u optimaal geniet van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u met het juiste hout stookt. Haardhout.com geeft tips om zoveel mogelijk plezier van uw haard of kachel te hebben.
 

Stook met schoon hout

Om vervuiling van het milieu te voorkomen, is het belangrijk dat het hout schoon is. Dit betekent dat het geen vervuilingen zoals verf, olie en dergelijke mag hebben. Tuin- en gebruikt kozijnhout zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Hetzelfde geldt voor blokken van naaldbomen, dit bevat een grote hoeveelheden hars. Na verbranding verdwijnen alle vervuilingen in het milieu. 
 

Stook met droog hout

Voor een zo goed mogelijke verbranding, moet het te stoken (haard)hout zo droog mogelijk zijn. Een teveel aan vocht in het hout zorgt namelijk voor een onvolledige verbranding. Er ontstaat koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes. Dit zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard én het rookkanaal.
 

Wat gebeurt er bij vochtig hout?

Stoken met vochtige blokken levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Daarnaast valt het niet mee om een vuur - met vochtig hout - aan de gang te houden. De kolen gloeien nauwelijks en er moeten steeds nieuwe blokken toegevoegd worden. Ook het vlammenspel is minimaal. Kortom, met vochtig hout heeft u minder stookplezier.
 

Harde- en zachte houtsoorten

Hard- en zachthout zijn beiden geschikt voor de open haard. Het voordeel van harde blokken is dat het mooiere vlammen geeft. Daarnaast blijven de kolen langer gloeien. Dit resulteert in meer sfeer en langer stookplezier. Voorbeelden van harde soorten zijn essen, eiken en beuken. Lichte soorten, zoals berken en elzen, branden wat sneller op. Daarnaast geeft het meer warmte af in een kortere tijd.
 

De haard of kachel aanmaken

Om een goed vuur te krijgen is zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk dat de luchttoevoer van de haard of kachel volledig geopend is tijdens het opstarten. Het handigst is om de kachel aan te maken met aanmaakhout en aanmaakblokjes. Er zijn verschillende manieren om de haard vervolgens aan te steken. Dit is afhankelijk van het soort kachel of haard dat u heeft. Eén manier is om één of meerdere aanmaakblokjes (afhankelijk van de grootte van de haard of kachel) aan te steken en hier de aanmaakhoutjes bovenop te leggen. Wanneer dit goed brandt kunt u er blokken bovenop leggen. 
 

Droog opslaan

Voor optimaal stookplezier moet hout droog worden opgeslagen. Belangrijk is om rekening te houden met de volgende punten:

• zorg dat het beschut staat voor regen.
• zorg dat het vrij van de grond ligt, zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes).
• zorg dat de wind vrij toegang heeft, zodat het verder kan drogen. Raadzaam is om de blokken in een houtopslag of onder een afdak te plaatsen.

Heeft u alsnog vragen? Neem gerust contact op met één van onze medewerkers via 0527-820100 of info@haardhout.com.