Verwachting prijzen en beschikbaarheid haardhout

Het is vast niet aan u voorbijgegaan: het afgelopen jaar zijn de prijzen voor haardhout ontzettend hard gestegen. En dit is niet vanwege één reden, veel verschillende factoren zijn hiervan op invloed! Haardhout.com legt uit waarom:

Schaarste aan haardhout

Laten we bij het begin beginnen. Door het covid-19 virus – en daaruit voortvloeiende maatregelen – heeft de houtproductie een hele tijd stilgelegen. Hierdoor is er schaarste ontstaan in het haardhout. Omdat veel mensen gingen thuiswerken, nam de vraag naar haardhout ondertussen juist toe. Dit zorgde er onder andere voor dat de inkoopsprijzen zijn gaan stijgen.

Transport wordt bemoeilijkt

Er was al enige tijd een tekort aan chauffeurs, maar door covid-19 kreeg de transportsector het nog drukker. Daarnaast heeft de situatie in Oost-Europa en daaropvolgende sancties ook grote gevolgen voor de transportsector. Veel handelsverkeer is stil komen te liggen. Er is minder verkeer vanuit Oost-Europa naar Europa en vice versa. Hierdoor zijn er minder vrachtwagens beschikbaar om het hout aan te leveren.

Inkopen haardhout van goede kwaliteit

Haardhout.com werkt al jarenlang samen met leveranciers uit Oost-Europa. Vanuit deze reguliere kanalen kan er op dit moment veel minder haardhout geïmporteerd worden. Daarom is de afdeling inkoop nu andere kanalen aan het benaderen om goed haardhout in te kunnen kopen en hiermee de kwaliteit van het haardhout te kunnen waarborgen.

Ovengedroogd haardhout kopen

Meer vraag naar haardhout door verhoging gasprijzen

Door een tekort aan gas zijn de gasprijzen het afgelopen jaar flink gestegen, waardoor er nog meer vraag is ontstaan naar haardhout. Dit zorgde in het laatste half jaar van 2021 al voor een flinke toename in bestellingen, waardoor veel producten op een gegeven waren uitverkocht. De voorraad is inmiddels weer goed op peil, maar de gasprijzen blijven stijgen. Hierdoor zal ook de vraag naar haardhout blijven stijgen.

Verwachtingen toekomst

Alle bovengenoemde ontwikkelingen zijn – jammer genoeg – ook terug te zien in de prijzen. Doordat Haardhout.com op dit moment zoveel mogelijk inkoopt, kunnen we nu (zomer 2022) uit voorraad leveren. Na onze werkbezoeken in Oost-Europa is echter gebleken dat het onduidelijk is of de beschikbaarheid na de zomer aanhoudt. Afgaande op de gevoerde gesprekken is onze verwachting dat er minder hout beschikbaar zal zijn en dat de prijzen vermoedelijk verder zullen stijgen. Daarom adviseren we om nu uw haardhout te kopen.

Haardhout.com hoopt hiermee meer duidelijkheid te geven. Heeft u hier nog vragen over? Onze klantenservice zit voor u klaar:

E-mail: info@haardhout.com
Tel: 0527-820100