Welke houtsoort

Haardhout.com heeft diverse houtsoorten in het assortiment. Maar welke soort moet u kiezen? Loofbomenhout is het meest geschikte hout voor de kachel of open haard. Haardhout.com geeft het volgende advies:

Geschikt:

Berkenhout
Essenhout

Eikenhout
Beukenhout

Elzenhout

Ongeschikt: Kastanjehout
Naaldbomenhout
Populierenhout
Vuren / grenen
Pallethout
Tropisch hardhout

 

Ons haardhout is eerste kwaliteits openhaardhout. Al ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en wordt in het najaar gekapt.
 

Eigenschappen haardhout

 
De verschillende houtsoorten hebben de volgende eigenschappen:
 
 

 

Essenhout

Essenhout is een harde houtsoort en daardoor heel geschikt voor de grotere openhaarden en kachels (wanneer u 3 of meer blokken tegelijk in de kachel doet). Essenhout staat bekend om zijn taaie en elastische structuur. Het brandt traag en geeft veel warmte af. Bovendien geeft het een schitterend vlammenspel.
 
 

 

Berkenhout

Berkenhout heeft een zeer schone ontbranding, waar weinig zuurstof voor nodig is. Dit voorkomt vervuiling van uw rookkanaal. De mooie witte schors heeft de eigenschap dat het zeer makkelijk ontbrandt. Verder heeft het een hoog warmtevermogen. Ideaal voor moderne haarden en kachels.
 
 
Eikenhout

Eikenhout is een sterke, elastische en harde houtsoort. Eiken brandt traag, geeft een warme vlam met weinig rook af. Aan het begin geeft eiken een rustig en gecontroleerd vlammenspel. Na dit vlammenspel zal het blok rustig gaan gloeien en heel veel warmte afgeven.
 

 

Elzenhout

 

Elzenhout is een lichtere houtsoort. Brandt prima, maar wel sneller dan eiken en essen. Geeft door de snellere verbranding ook sneller warmte af. Prima geschikt voor accumulerende kachels. Minder geschikt als aanmaakhout.
 

 

 

Beukenhout Beukenhout is een harde houtsoort, die langzaam brandt een rustige vlam geeft. Dit maakt het heel geschikt voor de grotere openhaard of kachel. Beuken heeft een zeer hoog rendement en is een goede keuze wanneer u veel stookt.
 
 

De aangeleverde stammen worden gezaagd en gekloofd, zodat bruikbare stammetjes van ongeveer 25 á 26 centimeter ontstaan. Deze blokken worden gestapeld op een pallet. Doordat het hout gestapeld op een pallet wordt geleverd, ontvangt u openhaardhout zonder zaag- en kloofafval. De blokken zijn ovengedroogd en direct te stoken.